יהדות ופסיכולוגיה: מה הגבול ביניהם?

הרב ישראל לורברבוים: מרצה ומחבר ספרים ומאמרים בנושאי השקפה, אמונה, עבודת ה' ונפש האדם. בוגר לימודי נפש האדם ע"פ ספרי חסידות - מסלול טיפולי.

הקדמה
יהדות ופסיכולוגיה – שתי גישות
במשך עשרות שנים ישנו ויכוח סמוי על הגבולות שבין היהדות והפסיכולוגיה. חשוב לציין שהויכוח אינו רק במישור התיאורטי אלא גם במישור המעשי, כלומר, כיצד מתמודדים עם מצוקות נפשיות ולאן פונים בשעת משברים נפשיים.
יש גישה שטוענת שרק היהדות יודעת את עומק מבנה נפש האדם. הסיבה לכך היא, שהידיעות שיש ביהדות מקורן בתורה שבע"פ, כלומר הן ידיעות שנמסרו לנו מאת בורא עולם. לעומת זאת, הידיעות של הפסיכולוגיה הם תוצר של חכמה אנושית ותאוריות משתנות. לפי גישה זו הטיפול בבעיות ומצוקות נפשיות צריך להתקיים במסגרת הכלים הרחבים שיש בתוך היהדות המבוססים על הבנה רחבה בנפש האדם, ולא במסגרת של טיפול פסיכולוגי, שאינו מועיל באותה מידה ולפעמים אפילו מזיק כאשר הוא מנוגד ליסודות היהדות.
ואמנם, בעלי גישה זו נאלצים להודות שכדי לטפל בבעיות נפשיות מורכבות כמו חרדות, כפייתיות, הפרעת אישיות וכד' אנחנו שולחים את יקירנו לטיפול אצל פסיכולוגים. מעבר לכך, הפסיכולוגים נמצאים בתוך המוסדות הקהילתיים שלנו, מוסדות החינוך, ואף פועלים בהסכמת הרבנים וגדולי הדור. (בד"כ מדובר בפסיכולוגים מרקע חרדי ודתי או לפחות עם הבנה וכבוד לאורח החיים של החברה החרדית).
יש גישה שטוענת שריפוי בעיות נפשיות ומצוקות נפשיות צריך לעשות רק אצל רופאים בעלי מקצוע, היינו, פסיכולוגים. שהרי התורה אינה ספר רפואות והרבנים גדולי הדור אינם רופאים, וכפי שבמחלות הגוף הולכים לרופאי הגוף, כך במחלות הנפש צריך ללכת לרופאי הנפש. מעבר לכך ספרי מוסר וחסידות, חיזוק באמונה והשגחה פרטית אמנם יכולים לתת חיזוק אך אין ביכולתם לרפא מחלות נפשיות.
ואמנם, גם בעלי גישה זו נאלצים להודות שבמקרים רבים של התמודדות עם כאב, צער עמוק, אבדן ומשברים נפשיים דווקא האמונה הפשוטה וההכרה הבהירה בהשגחה פרטית עזרו לאנשים להתמודד הרבה יותר טוב מכל טיפול פסיכולוגי. באמצעות אמונה חזקה אנשים מתמודדים עם משברים נפשיים בצורה מיוחדת. ההתחזקות באמונה בשעה של מצוקות נפשיות היא כלי לריפוי ולבריאות הנפש. מעבר לכך, במקרים רבים, רבנים מנהיגי הקהילות הצליחו לתת מענה לאנשים עם מצוקות נפשיות בצורה יותר טובה מאשר טיפול פסיכולוגי. נמצא, שיש ביהדות כלים מעשיים להתמודדות עם בעיות ומצוקות נפשיות.
במאמר זה ננסה להציג גישה חדשה בנושא היחס בין היהדות לבין הפסיכולוגיה, ולשרטט את הגבול שביניהן. יותר ממה שיש במאמר גישה חדשה על הגדרת הגבולות בין היהדות לפסיכולוגיה, יש נסיון להגדיר את הגבולות בהתאם למבנה נפש האדם. הגישה מבוססת על הבנה עמוקה של מבנה נפש האדם וכוחותיה כפי שמתואר במקורות היהדות, וכלי הטיפול המתאימים לכל חלק.

המשך קריאה בקובץ ←

להגדלת הקובץ הקש X בסרגל תחתון

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

חפש באתר...

שאלות אורחי האתר

דילוג לתוכן